BalREc - Investment And Real Estate Market Conference 2017

Посланията и изводите от BalREc 2017: Положителни перспективи за инвестициите и пазара на имоти

Традиционната конференция събра инвеститори и професионалисти от света на недвижимите имоти в Sofia Event Center

Конференцията BalRec 2017 бе открита от столичния кмет Йорданка Фандъкова.

"Оптимист съм. България стои много добре от гледна точка на всички макропараметри. Държавата управлява финансите си консервативно и не раздава благосъстояние по списък на един или друг политически субект. Имаме много здрави фундаменти, а вие разбирате от строителство. За да расте една къща, да стане висока и красива, трябват здрави фундаменти. Такива са нашите фундаменти - време е да строим". За това призова Росен Плевнелиев, президент на България /2012-2017 г./, в специална keynote презентация на конференцията BalREc, която се проведе на 8 ноември в Sofia Event Center. Той изрази надежда инвестициите в България да се увеличат, тъй като потенциалът на страната ни е много голям.

"Готови сме да подкрепим всеки бизнес, който работи за своя град, който е с отношение към хората, които живеят и работят тук. За съжаление, все още в София има проекти, които са насочени само и единствено към продажба на определени площи. Мисля, че времето на тези проекти постепенно отминава и е дошло времето на проектите, насочени към хората и към града." С този призив столичният кмет Йорданка Фандъкова откри форума в Sofia Event Center. По думите й най-важно сега е да се създаде законовата рамка, която да не допуска продължаване на безконтролното застрояване на града. Затова са разработени промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община, които вече са в Народното събрание. "Важно е да се съобразим с новите условия, с темпото на развитие на града", допълни Фандъкова пред професионалната аудитория.

Инвестиционен пазар

Обемът на инвестиционните сделки в България от началото на 2017 г. е рекорден - над 850 млн. евро, като очакванията са сумата да достигне 1 млрд. евро до края на годината. В следващите месеци интерес към страната се очаква да проявят не само инвестиционни фондове от ЮАР, но и от Великобритания и САЩ, които сега са активни в другите страни от Източна Европа. 2017 е годината на моловете, въпросът е накъде ще бъде насочен инвестиционният интерес догодина: към офис сгради, големи хотели, build-to-suit проекти или др., както и има ли на пазара качествени активи. Това обсъдиха участниците на първия панел, посветен на инвестиционната среда.

Отбелязано бе, че икономиката на България се развива успешно и е сред най-бързо растящите в ЕС. Чуждестранните инвеститори са привлечени и от ниските данъци, държавната подкрепа за големите проекти, членството в ЕС, отговарящото на европейските стандарти законодателство, качествената работна ръка, достъпните строителни терени, балансираните нива на задлъжнялост. В София има ниша за качествени многофункционални комплекси и затова компанията "Гаранти Коза" е избрала града за два проекта със смесено предназначение - Grand Kanyon и Sofia Square. Други изводи от панел 1 са, че банките са по-предпазливи при финансиране на нови проекти в настоящия икономически цикъл. Строителните предприемачи в София са привлечени от районите с наличие на метро, а основни трудности пред тях са липсата на инфраструктура и бюрокрацията.

Жилища

Жилищният пазар в София и в най-големите градове е много активен през 2017 г. по отношение на брой сделки и отпуснати жилищни кредити. Очакванията са пазарът да запази високата си скорост и през 2018 г., но съществени изменения в цените не се предвиждат. Това прогнозираха участниците в панел 2: Жилищен пазар на BalREc. Там се разгоря и интересна дискусия за настоящето и бъдещето на затворените комплекси. Повечето участници изразиха мнение, че клиентите ще продължат да търсят този тип имоти, привлечени от сигурността, спокойствието, средата на живот и други удобства. Консултанти отчетоха, че предлагането на луксозни имоти в България не отговаря на изискванията на новото поколение успели хора - т. нар. милениум клиенти.

На форума бе представен проектът "Резиденшъл парк Лозен", който ще се реализира край село Лозен. Управителят на "Резиденшъл парк София" Георги Ранчев съобщи, че вече са завършени идейният проект и мастърпланът. Комплексът ще бъде разположен върху 255 декара и ще включва еднофамилни, двуфамилни и редови къщи, административни сгради, търговска зона, училище, детска градина, парк. Участниците на жилищния панел се обединиха, че има ниша за проекти в периферията на града.

Търговски площи

Пазарът на търговски площи в България се развива стабилно и това се доказва от огромния обем на инвестиционните сделки през 2017 г. Усвояването на площи във всички сегменти се развива положително. Увеличението на наемните нива в търговските центрове е маргинално - средно 8% за София и около 4% за Пловдив, Варна и Бургас. Свидетели сме на активна, но здравословна експанзия на успешните търговци. Веригите за бързооборотни стоки са сред най-агресивните на пазара по отношение на откриване на нови обекти. Това споделиха участници на панел 3: Пазар на търговски площи.

Експертите са на мнение, че електронната търговия има своето място на пазара, но тя няма да доведе до залеза на класическия ритейл. На конференцията беше представен и единственият мол в София, който е в етап на строеж - като част от многофункционалния проект Grand Kanyon.

Офис площи

Офис пазарът също се развива положително, като повечето нови сгради в София се отдават под наем още преди завършването им. Като тенденция се очертава търсенето на големи площи /7000-12 000 кв. м/ от компании, чиито офиси сега са разпръснати на няколко места и които целят консолидация. Това стана ясно на панел 4: Офиси, където един от акцентите беше офис частта на проекта Garitage Park.

В следващите 4-5 години се очаква да бъдат завършени близо 500 000 кв. м нови офис площи в столицата. Участниците не са притеснени от това предлагане, тъй като сградите ще излизат на пазара постепенно, а не накуп. Икономическото оживление и бързо растящи сектори като IT и BPO ще доведат до наемане на новите офис площи. Прогнозите са, че Пловдив, Варна и Бургас ще продължат да се оформят като добри локации за бизнеса и оттам за офис предприемачите.

Хотели

Основните локации за развитие на хотелиерския пазар са София и Черноморието и там ще бъде концентрирано изграждането на нови туристически обекти. Навлизането на международни хотелски вериги в България вдига нивото на обслужването и положителния образ на страната като туристическа дестинация за бизнес пътувания и почивка. С появата на нови брандирани хотели, особено в София, се очаква заетостта и средната цена на нощувка да се повишат. Около това се обединиха участниците на панел 5: Хотели - градски и ваканционни.

Очакванията за хотелския пазар през 2018 г. са положителни с оглед на благоприятната геополитическа конюнктура за България. Събитията в Северна Африка, несигурната ситуация в Турция спомагат индиректно за възходящия тренд на страната ни като туристическа дестинация. Сериозен проблем в сектора остава липсата на квалифицирани кадри, особено при ваканционните хотели.

 

Генерален спонсор:

Златни спонсори:

Със съдействието на:

Research & database платформа:

Партньори:

Медийни партньори: